Jagoda Kamczacka

Rozpoczął się sezon na zbiór owoców jagody kamczackiej . Właśnie teraz można spróbować wyjątkowo smacznych i zdrowych jagódek . Zapraszamy do kontaktu

DSC_0004DSC_0003

Właściwości jagody kamczackiej

Słodko-kwaśne jagody dostarczają naszemu organizmowi cennych składników, tj. cukry (10%), kwasy organiczne (3%), pektyny (1,5%) oraz witamina C (25-130 mg/100g). Są one również bogatym źródłem substancji biologicznie aktywnych – antocyjanów (do 1400 mg/100g) i flawonoidów (140 mg/100g). Barwniki te posiadają właściwości przeciwutleniające, wzmacniające naczynia krwionośne oraz antyseptyczne. Powodują one również usuwanie z organizmu człowieka toksyn i metali ciężkich. Przez to zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Owoce mają szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej, przede wszystkim do bezpośredniego spożycia i jako składnik sałatek owocowych i deserów (lodów, ciast). Służą także jako dodatek do kompotów i galaretek owocowych w celu wzmocnienia ich barwy i smaku. Sporządza się z nich również przetwory – soki, dżemy, wina i nalewki. Nadają się one także do mrożenia.

Powrót